single moeder

Single moeder

Bewust alleenstaande moeder worden, doe je niet zomaar. Je denkt er vaak over na maar daadwerkelijk die stap nemen, is niet eenvoudig. Gevoelsmatig zit het meestal wel goed: je wilt het gewoon. Vaak is het oordeel van de buitenwereld hetgeen dat parten speelt. Alleenstaande moeders kiezen er bewust voor om hun kind op te voeden zonder vader. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien ben je nog geen geschikte man tegen het lijf gelopen, of wil je simpelweg geen vent in je leven. Welke rede jij ook hebt, het maken van de keuze wordt tegenwoordig vergemakkelijkt door de aanwezigheid van gelijkgestemden online. Zo is er de BAM-vereniging opgezet waar je veel informatie kunt vinden en gedachten kunt uitwisselen met andere vrouwen.

Vroeger (jaren 50 en 60) was het uit den boze dat je als ouder alleen je kind opvoedde. Er moest wel iets mis met je zijn, was toen de gedachte. Nu denkt men wel anders. Emancipatie en de drang om alsnog moeder te worden alvorens het ‘te laat’ is, hebben de oude trend doorbroken. Onderzoek van het CBS laat een duidelijke trend te zien in het groeiende aantal alleenstaande ouders in een huishouden. De grafiek hieronder geeft een goed beeld van deze verandering over verloop van jaren. In 2060 wordt zelfs een significante stijging van dit type huishoudens verwacht.

Bewust alleenstaande moeder worden

Heb je geen partner waarmee je een kind kunt krijgen, dan is er de mogelijkheid om voor een spermadonor te gaan. Een donor vind je tegenwoordig via twee routes, door het zelf te regelen of via een gecertificeerde kliniek die daar speciaal voor is ingericht.

bewust alleenstaande moeder

Zelf regelen – Er zijn mannen die zich vrijwillig aanmelden als donor omdat ze vrouwen zoals jou willen helpen. Let wel, er zijn altijd mannen die andere bedoelingen (seks) hebben. Vraag dus altijd goed door naar de redenen die ze hebben om donor te worden. Donors vind je online via diverse forums, onder andere op de site van de BAM vereniging.

Het kan ook anders. Ken je een man die jou misschien wil helpen, dan kun je overwegen om hem te informeren met jouw kinderwens. Je hoort wel eens verhalen over vrouwen die een homovriend hebben die als donor heeft gefungeerd. Wellicht ken je zo’n man in jouw omgeving? Als het gaat om de bevruchting: je hoeft nooit seks te hebben, want het inbrengen van het donorzaad gaat altijd kunstmatig, en kun je eenvoudig zelf thuis doen. Hier zijn speciale hulpmiddelen voor.

Kliniek – Heb je geen zin om zelf op zoektocht te gaan en ken je geen mannen in je directe omgeving die donor willen zijn? Dan kun je bij een kliniek terecht. Deze zijn vaak binnen een ziekenhuis gevestigd. Welke kliniek het beste is, is moeilijk te zeggen.

Single moeder blijven, hoeft niet voor eeuwig te zijn

Het is heel begrijpelijk dat je alsnog kiest voor het krijgen van een kindje, ook al heb je geen vaste partner. De biologisch klok tikt immers door en hier moet op gereageerd worden, heel simpel. Maar wat niet is kan nog komen.

Wanneer je straks een kindje hebt, zul je hier al je liefde en tijd in steken. Dit kun je prima nog jaren volhouden. Dat gezegd hebbende, een vaderfiguur is heel welkom tijdens de opvoeding van een kind. Niet alleen je kind, maar ook jij zult veel hebben aan aandacht voor jou en extra steun tijdens de opvoeding. Het devies is dan ook om open te blijven staan voor de liefde, hoe oud je ook bent. In welk jaar we ook leven, er zijn altijd alleenstaande vaders op zoek naar een lieve vrouw. Alleenstaande moeders horen hier natuurlijk ook bij, en er zijn genoeg mannen op zoek naar vrouwen binnen deze specifieke doelgroep.
Het opnieuw samenleven met een partner kent meerdere voordelen. We zetten er graag een aantal voor je op een rij:

- Romantisch liefde ontvangen maakt gelukkiger
- Vader- of moederfiguur voor de opvoeding
- Opvoeding kinderen delen maakt het lichter
- Meer volwassen gesprekken met gelijkgestemde
- Seksueel contact met iemand die van je houdt

- Niet meer alleen op vakantie, maar gezellig samen
- Je kunt meer uitjes maken die voor gezinnen zijn
- Ruimere financiële draagkracht met tweede salaris
- Groter en comfortabeler wonen indien mogelijk
- Meer sociale controle vanuit alle gezinsleden

Naast bovengenoemde voordelen zijn er nog tal van andere te noemen die een positieve invloed hebben. Deze hebben op ieder huishouden natuurlijk een andere invloed, welke voordelen spreken jou aan?

Let wel, het vinden van een nieuwe partner betekent niet dat het gelijk dat je bij elkaar intrekt. Er zijn in Nederland ruim 20% alleenstaanden die genieten van een lat-relatie. Dit is soms veel praktischer wanneer je een druk dagschema hebt met kinderen.