Trotse moeder

Mijn oudste is een klein opdondertje voor haar leeftijd. Maar dat maakt ze ruimschoots goed door een zeer uitgebreide vocabulaire. Inmiddels is ze over drie maandjes alweer drie jaar oud. En dus ook een stuk mondiger geworden. Wat zo nu en dan tot hilarische momenten kan leiden.

’s Avonds na Sesamstraat gaan we naar boven. In bad of onder de douche. Daarna kleed madammetje zichzelf aan, maar smeer ik eerst nog even de billen in met zalf. Nu zegt dochterlief: “Mama, ik heb een schraal plekje op mijn wang.” Waarop ik antwoord: Ohh, nou dan moeten we er maar even wat zalf op doen. Staat ze me raar aan te kijken: “Nee, zalf is voor op m’n billen mama!” Stom van mama, natuurlijk is zalf voor op de billen. Goed kind, dan doen we er een beetje crème op smeren dan gaat het snel over. Bedenkelijke blik: “Nee, dat wil ik niet.” Goed kind, wat wil je er dan op smeren? Verwonderd antwoord ze me daarop: “Nou, helemaal niks!”

Enige tijd geleden heeft ze een zusje gekregen. Ik zag nog wat bleekjes na de bevalling, maar moest op controle komen en had wat kleur op mijn gezicht gesmeerd. Oma ging mee en reed. Zusje lief zat voorin op de bijrijdersstoel in de maxi cosi en dus zaten zij en ik achterin. Op de terugweg rijden we net weg en zit ze me ingespannen aan te kijken. Wrijft met een vinger over mijn gezicht en merkt vervolgens doodleuk op: “Mama, je mag niet tekenen op je gezicht!”

Het is mooi weer. We zijn aan het bbq-en bij opa en oma in de tuin. Normaal zit ze nooit meer in de kinderstoel, maar voor deze gelegenheid is hij is er toch nog maar even bij getrokken. Dat eet wat rustiger. Het duurt allemaal te lang naar haar zin. Ze heeft haar bordje al leeg. En als oma dan ook nog van tafel gaat om iets uit de keuken te halen is de maat voor haar vol. Mama zit te kletsen, opa staat nog aan de bbq en mevrouw zegt: “Ik wil eruit… (geen reactie)….IEMAND?”

Een poppie is het. En soms kan ook ik geen stalen gezicht meer houden als ze zulke uitspraken doet en mag ze, ondanks dat we nog niet klaar waren met eten, van tafel af…