nieuwe relatie

Van daten naar relatie die stand houdt

Van daten naar relatie gaan, is niet altijd even makkelijk. Hoe zorg je ervoor dat jouw prille date stand houdt en op den duur overgaat in een duurzame relatie? Deze vraag stellen menig singles zichzelf dagelijks. Vind jij je partner graag online, dan begint het vaak bij het uitkiezen van een voor jou geschikte relatie site. Hoe beter deze aansluit bij jou als persoon, hoe groter de kans is dat je een partner vindt voor een langdurige relatie. We geven je hieronder graag meer inzichten zodat je straks met een gerust hart kunt genieten van je liefdesleven, in welke situatie je je nu ook bevindt. Daten kunt je om diverse redenen doen, maar we gaan er hier vanuit dat een relatie jouw doel is.

Hoe je precies van een date naar een relatie gaat, is onmogelijk in detail te beschrijven. Iedereen doorloopt dit proces op zijn eigen en dus unieke manier. De personen in kwestie hebben dus veel invloed op dit verloop. Jouw verwachtingen, persoonlijkheid en wijze van communiceren spelen hierin een belangrijke rol. Op diverse sites zijn vele gedetailleerde veel tips te lezen over hoe je het wel of niet moet doen. Wij lezen je liever niet de les, maar raden je aan vooral naar je gevoel te luisteren.

Luister naar je gevoel

Dat klink makkelijk gezegd, maar meestal heeft jou gevoel het bij het goede eind. Natuurlijk kun je zenuwachtig zijn, overdreven druk doen, of ongeduldig overkomen, maar dit zijn louter gevolgen van jouw gevoel voor de ander. Wat bedoelen we hiermee? Nou, wanneer je iemand leert kennen, krijg je binnen de eerste seconden een bepaald idee en gevoel over iemand. Hierdoor ga je je op een bepaalde manier gedragen wat heel natuurlijk is. Na verloop van tijd wordt dit gevoel voor de ander concreter naarmate je meer met elkaar praat en meer over elkaar te weten komt.

Heb je na twee afspraakjes nog steeds een goed gevoel over iemand, vertrouw dan op jezelf en ontspan. Laat merken dat je het gezellig vindt samen en graag nog eens afspreekt. Meer hoef je voorlopig niet te doen. Voel je een tegenzin opkomen, stop er dan gewoon mee. Dat is wel zo eerlijk naar jezelf en de ander toe.

Blijft jouw gevoel op een goede toon doorgaan, maak je dan vooral geen zorgen en geniet van het moment. Stel de juiste vragen en luister aandachtig naar wat hij of zij te vertellen heeft. Zorg ervoor dat je af en toe open vragen stelt en doorvraagt naar het gesprek. Let er ook op dat je niet door hem/haar heen praat en gevoel toont tijdens gesprekken. Ga vooral niet teveel in je hoofd zitten. Merk je dat je je na een paar dates toch begint te storen aan iets, of toch andere verwachtingen hebt, praat er dan over. Doe dit op een niet-kwetsende volwassen manier.

Neem beslissingen

Door bovenstaande zaken direct in de openbaarheid te brengen, neem je spanningen weg die weer ruimte geven voor fijne gevoelens. Lijkt het erop dat een bepaalde storingsfactor onmogelijk gaat verdwijnen, vraag jezelf dan af of je hiermee kunt leven. Zo ja, stop met storen en zet jezelf erover heen. Zo nee, stop met de date. Een relatie zit er dan niet in.

Begint jou date inmiddels op een relatie te lijken, pas dan op voor de sleur en de waan van de dag. Blijf in elkaar investeren door elkaar te verrassen of leuke dingen te blijven doen. Heeft jou partner al een tijdje niet in jou geïnvesteerd, laat je dan niet gek maken. Initieer juist zelf iets leuks om samen te doen. Als je een duurzame relatie hebt zal jou initiatief op den duur beloont worden met een nieuwe door jouw partner. Dit is de wederkerigheidsregel in vol effect.

Zolang je met elkaar blijft communiceren en geniet van de fijne momenten samen, kun je van daten naar relatie gaan zonder dat je je er zelf erg in hebt. Blijf je je goed voelen bij de ander en zie je dat hij of zij ook gelukkig is, koester dit dan en denk er niet teveel over na. Gun het jezelf.

De grootste valkuil is het ‘teveel nadenken’ over je potentiële ideale partner. Niemand is perfect en niemand is ideaal voor jou, en dat is heel normaal. Iedereen heeft bepaalde tekortkomingen. Alle stellen die lang bij elkaar zijn weten dit maar al te goed van elkaar en hebben deze tekortkomingen geaccepteerd.